Til hovedinnhold
 1. Inflasjon, isbjørner og Kina

  Begynner rentene å bite? Løpende inflasjonstall er i hvert fall lavere, og vi har stadig flere nøkkeltall som støtter en slik tolkning, fra boligpriser til BNP-vekst og jobbskaping. Det kan saktens ta tid før amerikanske Federal Reserve klarer å få ned inflasjonen fra dagens drøye tre prosent til målet på to prosent, men husk – i fjor sommer krøp den nesten opp i ni prosent. Utviklingen er mindre slående på denne siden av Atlanterhavet, men det store bildet er omtrent det samme.

 2. - Hvordan er det egentlig å jobbe som intern?

  I midten av juni ønsket vi velkommen til årets summer interns. Disse seks var blant flere hundre studenter som ville bytte åtte ukers velfortjent sommerferie med et internship. Hvordan er det egentlig å jobbe som intern? Og er det verdt å ofre en velfortjent sommerferie til fordel for kontorjobb, vekkerklokke og lange arbeidsdager?

 3. Summertime blues? Eh …

  Jeg kvitterte ut juni med å ønske alle en vidunderlig, bekymringsløs sommer. Det ser ut til at en god del investorer har opplevd en sommer som ligner. Kredittpåslagene falt på begge sider av Atlanteren, globale obligasjoner økte i verdi og de fleste aksjemarkeder steg klart. S&P 500 leverte en avkastning på 3,2 prosent, mens STOXX Europe steg med 2,2 prosent. Hva gjelder bekymringsløs, kan vi jo notere at volatiliteten falt i USA, mens den økte litt i Europa.

 4. Paretos aktuelle

  Paretos aktuelle er vårt månedlige nyhetsbrev for pensjonskasser. Gjennom nyhetsbrevet håper vi å tilføre leseren nyttige tips og vinklinger under overskriftene «Månedens finansielle tema» og «Månedens ESG-nytt».

 5. Helt bekymringsløst

  For en kontrast! I fjor endte juni med et fall på rundt åtte prosent for både S&P 500 og MSCIs verdensindeks. I år leverte den samme måneden en oppgang på hhv. 6,6 og 5,7 prosent. Hvis du fulgte klisjeen om å selge i mai («sell in May and go away»), trenger du ikke sende meg en mail om timing.

 6. ESG, analyse, avkastning, risiko, motargumenter ...

  Vi har gang på gang uttalt at ansvarlige investeringer ikke handler om å være altruistisk. Vi tror at det også vil lønne seg. Til tross for dette, hoper det seg opp forskning som ser ut til å tyde på noe annet. Så hvorfor velger vi å fortsette?

 7. Betinget kunnskap

  Investeringer innebærer å handle på ukjent kunnskap. Vi vet ikke hvordan veksten vil utvikle seg. Vi vet ikke hvordan rentenivået vil endres. Vi kjenner ikke fremtidige råvarepriser eller geopolitiske skiftninger. Gjennombrudd i kunstig intelligens kommer sannsynligvis som en overraskelse. Og endringer i skatteregler på et innfall? Skriv det på listen.

 8. Resultater fra valgmøte

  På valgmøte, avholdt 31. mai 2023, ble det valgt andelseierrepresentanter til styret i Pareto Asset Management.

 9. Innkalling til valgmøte 2023

  Det vil bli avholdt valgmøte for våre norskregistrerte verdipapirfond onsdag 31. mai 2023, kl. 08.00.

 10. Nærsynt avkastning

  Stigende renter? Fortsatt krig i Europa? Tilstundende kamp om gjeldstaket i USA? Tydeligvis ikke avgjørende. Globale aksjemarkeder steg videre i april, hvilket løftet årets avkastning til 11,4 prosent for STOXX Europe 600 og 9,2 prosent for amerikanske S&P 500.