Til hovedinnhold
  1. Forventninger for fjoråret

    Husker du hvordan 2024 så ut for et år siden? Spoiler alert: Det ser ikke helt slik ut nå.

  2. Effekten av økt skilting

    Bærekraftige investeringer er en udiskutabel vekstbransje. Et grovt estimat anslår det siste tallet på ESG-fond og ETF-er globalt til nærmere 9 000, gitt en noe mer moderat vekstrate på 15-20 prosent det siste året. Mer enn 75 prosent av disse investeringsmidlene er basert i Europa, og de representerer over 10 billioner euro i total forvaltningskapital.

  3. Et hav av forskjell

    Donald Trumps seier i presidentvalget ble tydeligvis jublende mottatt av aksjemarkedet i USA. Etter et allerede strålende år steg S&P 500 med ytterligere 5,9 % i november, noe som løftet årets totale avkastning til over 28 %. Til sammenligning steg STOXX Europe 600 med mer beskjedne 1,2 %, med en totalavkastning hittil i år på 10 %.

  4. Tilpasning til realityshow

    Selv om dette egentlig skulle være en kommentar om markedsutviklingen i oktober, må jeg ta opp det alle snakker om for tiden: det amerikanske presidentvalget. Idet jeg skriver denne kommentaren, på valgaften, peker all tilgjengelig informasjon mot et svært tett og ekstremt spennende løp. Reality-TV blir ikke mye bedre enn dette.

  5. Gjennomføring av vedtektsendringer

    Pareto Asset Management AS gjennomfører vedtektsendringer i Pareto Global 31. oktober 2024. Finanstilsynet har gitt sin godkjennelse til vedtektsendringene.

  6. Skyting med krystallkuler

    Ved første tegn på økt geopolitisk spenning har energiprisene en tendens til å skyte i været. Yom Kippur-krigen i 1973 gav oss den første oljekrisen. Den russiske invasjonen av Ukraina i 2022 sendte naturgassprisene til himmels. Og nå putrer Midtøsten rett under kokepunktet. Så langt har oljeprisen steget med moderate ni prosent og naturgass med omtrent dobbelt så mye fra bunnen i september, men eksperter advarer om at de kan stige mye mer.

  7. Ulveropene stilner – og nå skal det også varsle ulv?

    Ved inngangen til september er den amerikanske rentekurven i ferd med å tippe tilbake. I 26 måneder på rad har renten på toårige amerikanske statsobligasjoner oversteget renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, noe som har gitt en negativ rentedifferanse. Under normale omstendigheter skal rentekurven helle oppover, med høyere avkastning på obligasjoner med lengre løpetid. Dette ville gitt den klassiske risikopremien som kreves for å påta seg den økte risikoen i obligasjoner med lengre løpetid.

  8. Et spørsmål om fryktfrykt

    Juli ble en jevnt over hyggelig måned, med fallende renter og stigende aksjekurser. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt med hele 32 basispunkter, mens verdensindeksen steg med 1,3 prosent. Noe lavere råvarepriser, også for olje, syntes å bane vei for ytterligere nedgang i inflasjonsratene og en mildere holdning fra den amerikanske sentralbanken. I USA, der styringsrenten ennå ikke er satt ned, falt den samlede inflasjonen fra 3,3 til 3,0 prosent. I Norge, som også venter på det første rentekuttet, falt inflasjonen fra 3,0 til 2,6 prosent.

  9. Lav skulderføring

    Her har du juni 2024: Etter store tap i det europeiske valget utlyste Frankrikes president Emmanuel Macron overraskende nyvalg, noe som førte til en kraftig økning i franske statsobligasjonsrenter. USA kunngjorde nye tollsatser på en lang rekke kinesiske teknologiprodukter, hvorpå Kina to dager senere lanserte gjengjeldelsestiltak. Handelssamtaler brøt sammen, og enda flere tiltak ble kunngjort.

  10. And it's no sacrifice

    I april arrangerte vi en konferanse for institusjonelle investorer i Stockholm, med foredragsholdere og deltakere fra syv forskjellige land. Det gjennomgående temaet var Pareto-forbedringer i de nordiske markedene, noe som kanskje trenger en kort forklaring for dem som ikke deltok.