Til hovedinnhold

Husker du totalindeksen? Den startet sitt liv på Oslo Børs ved inngangen til 1983 og ble offisielt pensjonert den 28. desember 2001. Siden har ingen hørt fra den.

Men jeg har skjøtt på de gamle tallene med nye noteringer for allshare-indeksen OSEAX, som i likhet med sin forgjenger ikke er justert for fri flyt (slik den mer brukte hovedindeksen er). Den avvek også lite fra totalindeksen i de seks årene de ble parallellberegnet. Jeg tenker at de kjedede tallene gir et greit bilde av hvor totalindeksen ville stått i dag.

Dermed kan jeg presentere en aldri så liten børsnyhet: I høst passerte totalindeksen den «magiske» grensen på 10.000. Den 24. november gikk den faktisk i all-time high på drøyt 10.578. Målt på denne måten har Oslo Børs gått mer enn hundregangeren siden starten på 1983 – og nesten tigangeren siden siste notering i 2001, på 1107,1.

Over disse snaut 41 årene gir dette en gjennomsnittlig årlig avkastning på 12,0 prosent, eller 8,6 prosent om vi justerer for inflasjon. Det tror jeg ingen vil klage på – selv om mange antagelig klaget så mye underveis at de ikke holdt ut hele denne fantastiske reisen.

Nå var nok dette en spesielt god periode i verdens papirmarkeder, med fallende renter i lange perioder og økt globalisering. Selv om en god del av rentefallet nå er reversert, kan vi ikke regne med den samme avkastningen de neste fire tiårene.

Men var det noen som gjorde det ved utgangen av 1982?

Abonner på Paretos optimale

Paretos optimale er en finansblogg som skrives av sjeføkonom og -strateg Finn Øystein Bergh. Han kombinerer faglig innsikt med et skråblikk på verdipapirmarkedet som gir ny og nyttig innsikt.