Så langt har reaksjonen fra finansmarkedene vært dempet, selv om de første dagene i mars har vært av den mismodige typen. Ikke rart at kundene våre ønsker å vite hva vi gjør, hvordan vi forholder oss til denne typen marked, og hvordan vi forbereder oss på videre overraskelser.
Det er fristende å gripe til den kjente sinnsrobønnen, der de første linjene danner et strålende råd uansett religiøs overbevisning eller tilhørighet.
Den starter slik:
Gud, gi meg sinnsro til å godta de ting jeg ikke kan forandre.
Den greske filosofen Epiktetos ville sikkert være enig. Hvis du ikke kan gjøre noe med det, hvorfor bry deg? I verdipapirforvaltning ser vi en rekke hendelser som neppe påvirker avkastningen på lang sikt. Hvis de ikke gjør det, er det liten vits i å sløse energi på dem. Aksjene som vil levere den beste avkastningen de neste ti årene er mest sannsynlig de samme som de var for en måned eller to siden. I det minste endret det seg ikke med overskriftene fra forrige uke.
Hvis du har tilbragt noen år i finansbransjen, opp med hånden om du aldri har sett forvaltere vakle fra en trend til en annen. Og husk: Hvis du forvalter et rent aksjefond, er dette fondet pr. definisjon fullt investert i aksjemarkedet. Dette er noe du ikke kan endre (jeg er heller ikke sikker på at det ville vært bedre om du kunne).
Neste del går som følger:
Mot til å forandre de ting jeg kan,
Det er her vi legger ned mest innsats, dag ut og dag inn. Forvaltere har nok av ting de faktisk kan påvirke, og de bør ikke nøle med å ta beslutninger og iverksette dem. For oss innebærer det å lete kontinuerlig etter veldrevne, solide selskaper med robuste forretningsmodeller, og å skaffe oss sikkerhet for at de fortsatt er det, gjennom grundig finansiell analyse og kontinuerlig oppdatering av kunnskap. Porteføljene kan alltid forandres, selv om vi ikke ser grunn til hyppige forandringer.
Her er delen som nok krever mest refleksjon:
og forstand til å se forskjellen.
Kanskje tar vi feil her, men det virker som om den forrige delen, det å forandre ting vi kan forandre, har veldig lite å gjøre med den sittende presidenten i USA eller andre land. Du vil sikkert finne forvaltere som mener noe annet, men jeg ville ikke satse på at de har bedre risikojustert avkastning.
Tross alt er våre porteføljeselskaper alle eksponert for den samme, stadig skiftende verdenen. Hvis de trenger å gjøre noe med det, er jeg sikker på at de er bedre rustet til å finne en løsning som fungerer for dem. På en måte har vi delegert denne oppgaven til dem, på samme måte som vi har delegert oppgaven med å drive demokrati til politikerne vi velger.
Jeg har en veldig klar mistanke om at våre porteføljeselskaper gjør en bedre jobb.
Månedsrapporter
Pareto Aksje Norge
- Pareto Aksje Norge A
- Pareto Aksje Norge B
- Pareto Aksje Norge C
- Pareto Aksje Norge D
- Pareto Aksje Norge I
Pareto Nordic Equity
Pareto Global
Pareto Nordic Corporate Bond
Pareto Nordic Cross Credit
Pareto ESG Global Corporate Bond
Pareto Obligasjon
Pareto Likviditet
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.