Jeg tenker at denne situasjonen kan forstås på to ulike måter. Her er den første: Selvfølgelig er du bekymret! Men det er ikke slik at du bekymrer deg for noe som ingen andre er bekymret for. Millioner av mennesker over hele verden bekymrer seg for det samme, og de setter pengene sine på den største meningsmålingen som finnes – aksjemarkedet. Slik har de allerede fått markedet til å prise inn de dårlige nyhetene. De ser det du ser – og mer. Markedet tilpasser seg raskt.
Her er det andre perspektivet: I finansforskningen har vi noe som kalles «post-earnings announcement drift». Ideen er at det tar tid før aksjekursene tilpasser seg til resultatoverraskelser; de fortsetter gjerne å stige en stund etter at vi får gode nyheter. Forskningen viser altså at markedet ikke alltid diskonterer nyheter umiddelbart. I dagens situasjon, som er langt mer kompleks enn kvartalsrapporter, er det enda større grunn til å tro at de ikke blir umiddelbart fordøyd. Markedet kan da tilpasse seg langsommere.
En ytterligere komplikasjon er at vi egentlig ikke vet hva vi skal tolke. Det finnes et visst rasjonale for økte amerikanske tollsatser, gitt økonomiens størrelse og det store budsjettunderskuddet, men den nåværende planen bærer lite preg av å ha blitt til gjennom den tålmodige, analytiske overveielsen som Nobelprisvinner Daniel Kahneman kaller System 2-tenkning. Likeledes er det på ingen måte gitt at dette blir det endelige utfallet, gitt den sterke motstanden selv i republikanske rekker, og selvfølgelig utenlandske mottiltak som ennå ikke er kunngjort.
Det har blitt sagt at aksjemarkedet nå utgjør den eneste reelle opposisjonen til Trump, gitt at han kontrollerer begge kamrene i Kongressen. Hvis det stemmer, kan dårlige nyheter være den beste sjansen til å få bedre nyheter: Det bratte fallet i aksjekursene 3. april kan bidra til et mindre nedslående sluttresultat.
Problemet er at vi vet svært lite. På kort sikt ville jeg ikke forsøkt å spå aksjemarkedets utvikling med mindre du truet meg med våpen. På lengre sikt, derimot, er aksjemarkedet heldigvis mer forutsigbart. Når verdiene fortsetter å akkumuleres i gode selskaper, langt bedre drevet enn mang en regjering, vil aksjekursene før eller senere følge etter. Og, som mange investorer har opplevd tidligere, dette kan skje raskere enn du tror – eller rekker å reagere.
Månedsrapporter
Pareto Aksje Norge
- Pareto Aksje Norge A
- Pareto Aksje Norge B
- Pareto Aksje Norge C
- Pareto Aksje Norge D
- Pareto Aksje Norge I
Pareto Nordic Equity
Pareto Global
Pareto Nordic Corporate Bond
Pareto Nordic Cross Credit
Pareto ESG Global Corporate Bond
Pareto Obligasjon
Pareto Likviditet
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.