Ikke sant er nok rett svar her. Det finnes forskning som viser betydelig lavere markedsavkastning dagen etter tidsskiftet. Faktisk finnes det flere artikler om akkurat dette temaet, typisk nok med ulike konklusjoner gjennom snart 25 år. Den nyeste forskningen fant en negativ effekt av tidsskiftet på fem til seks ganger den gjennomsnittlige dagsavkastningen. Og konklusjonen ser ut til å gjelde på begge sider av ekvator, da studien omfattet i alt 45 land. Norge var for øvrig et unntak fra regelen: Her var avkastningen litt høyere dagen etter tidsskiftet.
Hvordan kan det ha seg at aksjemarkedet er så lett å vippe av pinnen?
Man kunne tenke seg at det er en slags vinterdepresjon, en sterk påminnelse om at vinteren står for døren. Dette ser imidlertid ikke ut til å være tilfelle; breddegraden spilte ingen rolle (da burde det jo slått kraftig ut i Norge). I stedet er det tydeligvis relatert til en midlertidig døgnrytmeforstyrrelse. Våre indre klokker er rett og slett i uorden for en stund. Forskerne fant en lignende effekt om våren, da overgangen til sommertid også ble fulgt av nedgang.
En annen artikkel fant en forsinket kursrespons på resultater som ble offentliggjort den første uken etter overgangen til sommertid om våren. Søte forventninger om sommer gikk tydeligvis tapt for forvirrede investorer med forstyrret søvnsyklus. Slike søvnforstyrrelser (som ved jetlag) har vist seg å gjøre folk mer oppmerksomme på dårlige nyheter, men i dette tilfellet gjorde det ingen forskjell om det var gode eller dårlige nyheter.
Effekten var sterkere for selskaper med, og jeg siterer, «mindre sofistikerte investorer», det vil si småinvestorer, og selskaper med hyppigere endringer i institusjonelt eierskap. Uansett er vi langt unna et virkelig effektivt aksjemarked befolket av strengt rasjonelle investorer.
Men det har vi vel alltid vært?