De økonomiske og finansielle risikoer som kommer fra underskuddet på den amerikanske driftsbalansen er ikke overdrevet. De har, om noe, fått for lite oppmerksomhet.
Boblefare: Markedene er for avhengige av en ikke bærekraftig økonomisk politikk. Noe må gi etter.
Det amerikanske markedet er nesten 50 prosent overvurdert på det beste langsiktige nøkkeltallet.
Investorene har fremdeles mange grunner til å bekymre seg. Dagens kombinasjon av høye aktivepriser, lave renter og massive budsjettunderskudd er ikke bærekraftig.
Det ser ut som en boble igjen for meg.
Det rødglødende aksjemarkedet holdes oppe av en ikke bærekraftig luftspeiling om inntjeningen.
Før du nå åpner vinduet i 13. etasje, bør du notere deg følgende saksopplysning: Ingen av disse advarslene er synderlig ferske. Kommentaren om driftsunderskuddet i USA, tilfeldigvis en av favorittbekymringene til dagens president Trump, ble trykket i Foreign Affairs i 2005, tre år før konkursen i Lehman Brothers sendte markedet i spinn. Og likevel ... om du tok advarselen fra forfatterne Brad Setser og Nouriel Roubini på alvor, ville du ha misset en avkastning på 208 prosent i verdensindeksen, målt i norske kroner – tilsvarende en årlig avkastning på 9,1 prosent.
“På et hvert tidspunkt er det en overflod av dommedagsvarslere, omtrent slik det for et par tusen år siden var flere som hevdet å være den nye Frelseren eller kanskje bare Brian. ”
Boblefaren? The Economist, januar 2010. Siden har verdensindeksen levert 15 prosent i årlig snittavkastning for en norsk investor, slik at du ville ha tredoblet pengene dine og litt til. De påfølgende kommentarene om markedsvurdering og grunner til å bekymre seg kan krediteres samme utgave av tidsskriftet.
Hva med boblesynet? Professor Robert Shiller, sitert i Financial Times i september 2015. Og luftspeilingen? Den legendariske investoren Carl Icahn, et par uker senere, i en video kalt «Danger Ahead» (fare forut). Tapt avkastning: 11,9 prosent i året.
Om moralen i historien ennå ikke er åpenbar, skal jeg være overtydelig: På et hvert tidspunkt er det en overflod av dommedagsvarslere, omtrent slik det for et par tusen år siden var flere som hevdet å være den nye Frelseren eller kanskje bare Brian. Argumentene deres kan være uklanderlige, slik jeg selv tenkte om mine egne argumenter da jeg skrev noe lignende i august 2007. Og før eller siden vil en av dem slumpe til å ha en slående god timing med fareskiltet. Da er kjendisstatusen garantert.
Mesteparten av tiden er imidlertid drivkraften bak avkastningen på kapitalen din – altså verdiskaping i faktiske selskaper – så sterk at markedet har det med å stige i hopp og sprett. Og når, innimellom, markedet virkelig stuper, pleier det ganske raskt å få opp dampen igjen. Om du faktisk klarte å komme deg ut rett før fallet, tviler jeg på at du kom raskt inn igjen.
I mellomtiden: Ha en herlig, avslappet sommer!