Til hovedinnhold

Noen dager inn i oktober har krisen slått positivt ut på den energiintensive norske børsen, der tungvekteren Equinor er opp ti prosent. Dette er ikke det minste overraskende, da mange investorer raskt posisjonerer seg for nye prisforventninger.

Hva du selv bør gjøre? Jeg har absolutt ingen anelse. Og jeg tror virkelig at ingen andre vet det heller. Ikke Benjamin Netanyahu. Ikke Antony Blinken. Og ikke Masoud Pezeshkian (det er Irans president, om du ikke har fått det med deg). For en investor bør slike hendelser legges i skuffen med defekte krystallkuler. Du bør ikke satse på flaks. Det gjør ikke vi.

La oss ta et mer langsiktig perspektiv. Og legg merke til det brede prisspennet. I løpet av de siste 35 årene har prisen på Nordsjø-olje svingt mellom 10 dollar og 146 dollar. Den ligger nå rundt 75 dollar fatet. Det er nesten fem ganger nivået fra juni 1990, da Norge vedtok sin første Lov om Statens petroleumsfond.

En kraftig prisoppgang? Egentlig ikke. Den inflasjonsjusterte prisen er bare litt over 30 dollar, mot godt over 80 dollar på det meste. Slik sett handles olje nå nærmere den billige enden av sitt historiske prisspenn.

Mens kriger ikke lar seg prognostisere, hører oljeleting og produksjonsfall hjemme i en annen skuff. Ifølge et tidligere estimat fra Det internasjonale energibyrået anslås oljeproduksjonen nå å falle med åtte prosent i året uten tilførsel av nye ressurser. Det ferskeste estimatet fra ExxonMobil, som selvsagt ikke er uhildet, anslår fallraten til 15 prosent. Spol noen år frem i tiden og de ulike prosentene gjør en verden av forskjell.

Igjen, jeg har absolutt ingen anelse om hvem som vil treffe best eller bomme minst. Men dette er i det minste størrelser som det går an å lage instruktive prognoser for. Krig er en annen skål.

Som menneske kan du saktens få søvnløse netter av alt det forferdelige som skjer i Midtøsten. Som investor får du en helt annen anbefaling: Ta det med ro og lukk øynene for alt du strengt tatt ikke kan vite noe som helst om.

 

 

Månedsrapporter 

Pareto Aksje Norge 

 

Pareto Nordic Equity

 

Pareto Global

 

Pareto Nordic Corporate Bond 

 

Pareto Nordic Cross Credit 

 

Pareto ESG Global Corporate Bond 

 

Pareto Obligasjon

 

Pareto Likviditet



Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.

Abonner på våre månedsrapporter