Med bare to uker igjen av 2019 tar jeg neppe mye feil om jeg skriver at dette har blitt et fantastisk børsår. Verdensindeksen er opp 26 prosent (over 30 prosent i norske kroner). S&P 500 har steget med 29 prosent. Det svenske aksjemarkedet har steget med 31 prosent, Oslo Børs med 14 prosent – og kredittpåslagene (spreads) på internasjonale foretaksobligasjoner (high yield) har krympet med over halvannet prosentpoeng.
Ikke verst for et marked der resesjonsvarslene har stått i kø. På denne tiden i fjor hadde det meste stupt, og usikkerheten herjet. Volatilitetsindeksen VIX, som i teorien skal måle forventet volatilitet på kort sikt, regnes ofte som en proxy på usikkerheten og sentimentet i markedet. På julaften i fjor nådde denne indeksen 36, nesten det tredobbelte av gjennomsnittet de foregående to årene. Sånt kalles angst.
Den angsten klarte da også å presse kursene godt ned på denne tiden i fjor. Det er selvfølgelig litt av forklaringen på det gode børsåret 2019 – vi startet så lavt. Men det er også helt etter boken, i alle fall den litt nyere boken. Den viser nemlig at sentimentet har god forklaringskraft i aksjemarkedet. Stemningen, den allmenne flokkfølelsen, er viktig.
Mye forskning er gjort på sentimentet. Om vi spikker bort detaljene, tror jeg det er greit å oppsummere resultatene slik: Ja, sentimentet sier noe signifikant om avkastningen i aksjemarkedet. Et mer positivt sentiment er forbundet med et sterkere marked – og svakere fremtidig avkastning. Og vice versa, selvfølgelig.
Logikken er egentlig banalt enkel, i et svingende marked som sliter med å zoome inn på noen entydig fasitverdi. Når sentimentet er sterkt, drives kursene høyere, og da reduseres potensialet. Når sentimentet er svakt, presses kursene nedover, slik det skjedde i fjor. Og da får de mer å gå på oppover.
Det føles jo tryggere å gå med flokken. Når flokken er stor nok (i dette markedet er det mange aktører og ikke minst ansamlinger i indeksfond), blir det fort slik at den snur for sent. Men når den virkelig snur, kan utslagene bli store. Noen mener derfor at endringer i sentimentet er viktigere enn nivået.
Bare husk at kursene normalt går oppover. Selv om sentimentet er veldig sterkt, er det altså ikke gitt at avkastningen blir dårlig. Men det er mindre sannsynlig at den blir over gjennomsnittlig høy.
Husk også at det normalt er en hel rekke ting å bekymre seg for. Denne himmelen er alltid full av mørke skyer. Hadde det ikke vært slik, burde du virkelig vært bekymret.
Hvor VIX-indeksen ligger akkurat nå? Gjennomsnittet den siste uken er akkurat på gjennomsnittet for de tre siste årene.
God jul og lykke til videre!
“Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can’t buy what is popular and do well.”