Til hovedinnhold

Her er en kort oppsummering for å friske opp hukommelsen:

  • Da vi gikk inn i 2024, hadde den amerikanske rentekurven vært invertert i hele 18 måneder. Selv om pessimismen hadde avtatt, var det ingen mangel på autoritative røster som mente det var en betydelig sannsynlighet for resesjon i 2024. Den inverterte rentekurven var jo bredt ansett som den desidert beste resesjonsindikatoren. Det som skjedde, var imidlertid at den amerikanske økonomien styrket seg. Etter et veldig sterkt tredje kvartal har de ferskeste estimatene anslått veksttakten for 2024 til 2,8 prosent.
  • En stor del av optimismen var drevet av utbredte forventninger om rentekutt. Amerikanske Federal Reserve ble forventet å kutte renten med så mye som 150 basispunkter, med start allerede i mars. Nå vet vi at de ikke startet før i september. Og det ble ikke mer enn 100 basispunkter, noe som riktignok fortsatt er et betydelig kutt. Dette året var det den europeiske sentralbanken (ECB) som ledet an, med kutt i reporenten fra 4,5 % i juni til 3,15 % i desember.
  • Til tross for lavere styringsrenter steg lange markedsrenter markant i 2024. Effektiv rente på tiårige amerikanske statsobligasjoner steg med 66 basispunkter, mens den tilsvarende euro-renten steg med 35 basispunkter. Som vanlig gikk Norge i takt med USA, mens Sverige fulgte euro-markedet. Bloomberg Global Aggregate, den mest anerkjente indeksen for globale investment grade-obligasjoner, falt med 1,6 prosent og har nå enda mer å ta igjen.
  • Og til tross for merkbart høyere lange renter knuste vekstaksjer verdiaksjer. Vekstversjonen av MSCIs verdensindeks kastet av seg 28,7 prosent, mens verdiversjonen leverte 14,5 prosent. Siden vekstaksjer har mye høyere durasjon – mer av verdien ligger lenger frem i tiden – skulle man tvert om forventet at de gjorde det dårligere i et slikt marked. Vi får ta det som et ekstra sterkt tegn på optimismen rundt børsgigantene The Magnificent Seven i særdeleshet og kunstig intelligens generelt.

Du ser hvor jeg vil? Det handler ikke først og fremst om å forvente det uventede, for å bruke et litt forslitt uttrykk. Det handler om å innse at markedene ikke alltid følger enkle regler eller standard resonnementer. Selv når noe utvikler seg som forventet, kan det få uventede konsekvenser. Bortsett fra regnskapsmessige identiteter finnes det ingen enkle forhold i økonomi og finans. Det er det som gjør det så morsomt!

I mellomtiden må du ha et fortreffelig, fredfullt og lønnsomt 2025! Du får ingen spådommer her, bare en veldig enkel påminnelse: Empirisk sett er økonomisk vekst en elendig indikator for avkastningen i aksjemarkedet. Det er snarere stikk motsatt; markedet pleier å si mye om realøkonomien. I så fall burde de fleste økonomiene klare seg godt i 2025 også.

 

Månedsrapporter 

Pareto Aksje Norge 

 

Pareto Nordic Equity

 

Pareto Global

 

Pareto Nordic Corporate Bond 

Pareto Nordic Cross Credit 

Pareto ESG Global Corporate Bond 

 

Pareto Obligasjon

 

Pareto Likviditet



Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.

Abonner på våre månedsrapporter