Til hovedinnhold

Realøkonomien vil bli dårligere
Du sier ikke det! Dette er hva aksjemarkedet har fortalt oss gjennom det meste av 2022. Jeg kan legge til at alle oppdaterte makroestimater peker i samme retning. Hvis vi tilfeldigvis ser at veksten holder seg, vil det være en virkelig overraskelse. Om veksten blir bedre eller dårligere enn de siste anslagene, er helt i det blå. Den gjennomsnittlige gjetningen er imidlertid bakt inn i dagens aksjekurser.

Markedsrisikoen har økt
Eh, nei. Risikoen var mye høyere på vei inn i 2022. Vi visste det bare ikke. Hvis du er gammel nok til å huske Haisommer-filmene, la du kanskje merke til hvordan den første var så mye mer spennende fordi du nesten aldri så haien. Du bare visste at den var der. Vi vet egentlig ikke hva som er i vente for 2023. Men vi vet at vi ikke vil bli sjokkert over krigsutbrudd i Ukraina, økende inflasjon eller økende renter. Vi har sett haifinnene en god stund.

Hvis du er gammel nok til å huske Haisommer-filmene, la du kanskje merke til hvordan den første var så mye mer spennende fordi du nesten aldri så haien. Du bare visste at den var der.

Markedet vil bli mer volatilt
Sant å si burde det bli mer volatilt. Med høyere renter får kortsiktige hendelser større vekt i diskonterte kontantstrømmer. Det betyr imidlertid ikke at vi kommer til å oppleve flere volatilitetsfremkallende hendelser.

Ikke forvent å bli reddet av januareffekten. I negative børsår gir januar og februar ofte negativ avkastning
Jeg bør kanskje minne om at årlig avkastning ikke er upåvirket av avkastning i januar og februar, som utgjør i alt en sjettedel av året. Sannsynligheten for å få øye på lave spillere i et fotballag med lav snitthøyde … øh, dette klarer du å finne ut av.

Produktiviteten vil stagnere eller falle
Produktivitetsvekst, slik den vanligvis beregnes, er en residual – den er økningen i økonomisk verdiskaping som ikke forklares av økningen i produksjonsfaktorer (arbeid og kapital). Med et sterkt arbeidsmarked og vekst som stopper opp eller faller, målt produktivitet falle. Arbeidsledighet er en etterslepende, ikke ledende, indikator. Produktivitetsveksten vil altså ikke ta seg opp før økonomien gjør det.

Det blir tyngre å betjene statsgjeld
Aha! Så økende gjeld og høyere renter krever mer penger enn mindre gjeld og lavere renter? Jeg er tilbøyelig til å sitere Mr. Smoketoomuch i en klassisk Monty Python-sketsj når han blir spurt om folk ofte gjør narr av navnet hans: Nei, faktisk, det har aldri slått meg før.

Bare fortell meg hva jeg skal forberede meg på, så jeg kan vite hvordan jeg skal forberede meg.

Vær forberedt på det uventede
Dette er vel og bra. Bare fortell meg hva jeg skal forberede meg på, så jeg kan vite hvordan jeg skal forberede meg. I mellomtiden kan jeg selvfølgelig oppbevare litt hermetikk i kjelleren. Å, forresten ... bare en plutselig befriende tanke ... kanskje det faktisk kan være positive overraskelser i vente også?

Abonner på Paretos optimale

Paretos optimale er en finansblogg som skrives av sjeføkonom og -strateg Finn Øystein Bergh. Han kombinerer faglig innsikt med et skråblikk på verdipapirmarkedet som gir ny og nyttig innsikt.