Til hovedinnhold

Tar vi med resten av året, ser vi at det nyss avsluttede kvartalet var det beste siden 2009, da markedene spratt opp igjen etter finanskrisen. (Du solgte vel ikke i desember?)

Heldigvis, om nå hell har noe med saken å gjøre, var ikke Wall Street alene om oppgangen. Verdensindeksen, for eksempel, noterte helt identiske rekorder. Og på rentesiden fikk vi en betydelig innsnevring av kredittmarginene og en tilsvarende økning i obligasjonskursene. Marginer på amerikanske high yield-papirer falt med nesten 1,3 prosentpoeng – det største fallet siden 2009 og det største fallet i første kvartal noensinne, i alle fall siden Federal Reserve startet tellingen i 1996.

Tvitring om en mulig handelsavtale mellom USA og Kina? Mer ekspansiv pengepolitikk? Eller bare en rekyl etter den elendige avslutningen på fjoråret?

Du kan godt krysse av for alt sammen og litt til. Men først og fremst er det en påminnelse om at du ikke må være så opptatt av utviklingen over noen kvartaler, enn si måneder eller dager. S&P 500, for eksempel, hadde foregående kvartal en samlet avkastning på minus 13,5 prosent. For det siste halvåret under ett er vi derfor milevis unna noen rekord.

For all del, bare nyt den gode avkastningen i første kvartal. Bare husk at den daglige nyhetsstrømmen er så nær random walk – stammespråk for tilfeldig og uforutsigelig – som du noen gang kommer. Når det meste ovenikjøpet blir løpende forstørret av et marked med en notorisk hang til å overreagere, får vi vedvarende, men ustabile avvik fra den langsiktige trenden.

Den trenden er en annen historie – og, får jeg tilføye, mye mer lønnsom.Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.

Abonner på våre månedsrapporter

Bli kunde

Vil du bli kunde eller vite mer om våre tjenester? Vennligst fyll ut din kontaktinformasjon, så tar vi kontakt så snart som mulig.