Tilbake til det normale?

Månedsrapport 04.07.2025

Med en oppgang på 5,1 prosent for S&P 500 var årets juni måned blant de fem prosent beste i indeksens historie.

Tilsvarende avkastning ble sist sett for fem år siden, under gjeninnhentingen etter Covid. I Europa og Norden var bildet mer blandet. STOXX Europe 600 falt med 1,2 prosent og snudde dermed trenden fra de fem første månedene av 2025 – da europeiske markeder steg mens USA sakket akterut. Oslo Børs, løftet av høyere oljepriser, var et hyggelig unntak i Europa, med en oppgang på rundt fire prosent.

Både renter og kredittmarginer falt i USA, slik vi typisk ser når aksjemarkedene stiger. I Europa steg markedsrentene svakt, til tross for at ECB kuttet styringsrenten med nye 25 basispunkter, og kredittmarginene falt også noe mindre – slik vi gjerne ser når aksjekursene går sidelengs.

Andre utviklingstrekk bidro også til en følelse av normalisering. CBOEs implisitte korrelasjonsindeks falt markant, noe som tyder på at enkeltaksjer igjen beveger seg mer uavhengig. Korrelasjoner har en tendens til å stige i perioder med stress eller panikk – som i april i år.

Likeledes falt volatiliteten tilbake til mer moderate nivåer, etter topper i første kvartal og april. Det vitner om et roligere investorklima – til tross for vedvarende bekymringer rundt geopolitikk, inflasjon og det voksende amerikanske budsjettunderskuddet. Nesten som en tilbakevending til normale tider, altså.

Nå skorter det jo ikke på bekymringspunkter. Vi trenger ikke å vente lenger enn til 9. juli, da president Trumps 90-dagers tollpause utløper. Hva som skjer da, er det ingen som vet – kanskje ikke han selv heller. Men om han nå klarer å skremme markedet enda en gang, vet jeg at det vil komme mange flere måneder da jeg igjen kan bruke ordet «normalisering». Og de urolige månedene imellom – det er dem du får betalt for å tåle.

I mellomtiden, siden de nordiske markedene nå går inn i feriemodus: Ha en riktig god sommer!

Finn Oystein Bergh

Finn Øystein Bergh

Sjeføkonom og -strateg

Finn Øystein Bergh har jobbet i Pareto siden 2010, de første årene i Pareto AS før han begynte i Pareto Asset Management i 2015. Han har tidligere erfaring som journalist, sjeføkonom og senere redaksjonssjef i Kapital. Finn Øystein Bergh er utdannet siviløkonom, MBA, samfunnsøkonom og statsviter, skriver finansbloggen Paretos optimale og har utgitt flere bøker om økonomi, blant annet klassikeren Aksjeskolen. Bergh er også tidligere styremedlem i Norsif.

Månedsrapport Pareto Aksje Norge

Månedsrapport Pareto Nordic Equity

Månedsrapport Pareto Global

Månedsrapport Pareto Nordic Corporate Bond

Månedsrapport Pareto Nordic Cross Credit

Månedsrapport Pareto ESG Global Corporate Bond

Månedsrapport Pareto Obligasjon

Månedsrapport Pareto Likviditet

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.