Til hovedinnhold

Det hender at fornemmelser kan tallfestes: Du har helt rett i at det har vært mer snakk om resesjon i det siste. Bare siden august i fjor er antall Google-søk på «recession» nesten fordoblet. Forekomsten var enda høyere rett før jul, da børsen la en demper på julestemningen, men ligger fortsatt høyt.

The Economist laget i 2001 en indeks basert på bruken av ordet recession, the R-word, eller R-ore på ravinorsk. Den gang var poenget at R-indeksen traff ganske godt som makroøkonomisk indikator – og selvsagt mye raskere enn nasjonalregnskapene, som spikres lenge i ettertid.

Hva med aksjemarkedet? Google Trends har data fra og med 2004. I disse årene har verdensindeksen gitt en snittavkastning på 7,4 prosent. Hvis du hadde gått inn hver måned Google målte over gjennomsnittlig interesse for R-ordet, ville det neste halvåret ha gitt deg en annualisert snittavkastning på under 5,5 prosent. Tolv måneder ville ha gitt beskjedne 7,0 prosent, stadig under gjennomsnittet.

Men så begynner moroa.

Hadde du sittet i to år, ville du ha fått en snittavkastning på hele 9,45 prosent. Hadde du gått inn når interessen var på topp, målt som de ti prosent heteste søkemånedene, ville de to neste årene ha gitt deg 12 prosent i snitt. Og hadde du valgt de fem prosent heteste månedene, ville toårsavkastningen ha krøpet opp i 21,5 prosent.

Her er en litt annen måte å se det på: For perioder under to måneder er flere R-treff forbundet med lavere avkastning. Korrelasjonen, altså den statistiske samvariasjonen, er negativ. Med lengre horisont blir korrelasjonen positiv – og økende.

Vi kan vel si at dette er en spennende mulighet for deg som våger å investere utenfor komfortsonen.

Så er det dessverre min jobb å være gledesdreper. For det første er jeg programforpliktet til å poengtere at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. For det annet er dette en ganske kort periode, ikke minst om vi zoomer inn på fem eller ti prosent av den. Statistisk sett er det ikke blant historiens sterkeste konklusjoner.

Når det er sagt: Vi finner åpenbart ingen støtte for det motsatte ytterpunkt – at resesjonsfokus er ødeleggende for den langsiktige investor. Formuleringen er bevisst valgt, da mange ser ut til å handle ut fra akkurat en slik tankegang.

Men du lar selvfølgelig ikke medias tidevann styre investeringene dine?

 

If (investors) insist on trying to time their participation in equities, they should try to be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful.

Warren Buffett 2004 Berkshire Hathaway shareholder letter

Abonner på Paretos optimale

Paretos optimale er en finansblogg som skrives av sjeføkonom og -strateg Finn Øystein Bergh. Han kombinerer faglig innsikt med et skråblikk på verdipapirmarkedet som gir ny og nyttig innsikt.