Det renner inn med forskning på sentimentet i aksjemarkedet. Jeg skrev i april om måling av sentimentet gjennom musikkvalg på Spotify. Nå kommer en enda snodigere vri fra to forskere ved Karlsruher Institut für Technologie (KIT), om sammenhengen mellom positive emojis og kortsiktige kursutslag. 🙄
Sosiale nettverk og plattformer som Yahoo! Finance eller Reddit har mange innlegg om konkrete aksjer. Deltagerne, eller målgruppen, er typisk småinvestorer som handler hyppig gjennom Robinhood og lignende gratismeglere. De velger ofte såkalte meme-aksjer som Gamestop, AMC eller Tesla, og under pandemien fikk de ekstra god tid til å diskutere og handle.
Forskere har forlengst kastet seg over analyse av tekstene i slike fora. De to KIT-forskerne har en mer kreativ vri: De har analysert bruken av emojis i aksjekommentarer på Reddit. De tenker at emojis kan forsterke kommunikasjonen og bygge tillit mellom deltagerne.
Og, joda, de finner signifikante effekter: Når de sammenligner mengden positive emojis med mengden den foregående timen – vi snakker altså om kortsiktige kursutslag – finner de at en økning på ett standardavvik er forbundet med en meravkastning på 0,06 prosent. Om det virker puslete, kan jeg tilføye at de oppgir den annualiserte meravkastningen til godt over 100 prosent. 😮
Ikke det at timesavkastning bør annualiseres, men det gir en artig sammenligning. Den gjennomsnittlige timesavkastningen ligger på det halve, altså 0,03 prosent.
Det kraftige utslaget kan skyldes at en plutselig endring i kjøpsinteressen utløser en såkalt short-skvis, det vil si at short-selgere må dekke seg inn. Da blir etterspørselen brått enda høyere.
Effekten er kraftigst for de mest volatile aksjene. Der er det også slik at emoji-effekten er sterkere enn den de finner i ren tekst. 🤪 Disse presumptivt rasjonelle investorene påvirkes sterkere av symboler enn av tekst, eller så tenker de at disse små symbolene uttrykker deres meninger om aksjene på en mer presis og vitenskapelig måte.
Jeg tror jeg må oppsummere det slik: 🤔
Kilde:
“Emojis and Stock Returns”
Felix Reschke, Jan-Oliver Strych, mars 2022