TACO-logikk

Månedsrapport 05.06.2025

Mai ble en uvanlig sterk måned på verdens børser, der tungvekteren S&P 500 steg med hele 6,3 prosent – visstnok den beste mai siden 1990. Interessant å se en så sterk utvikling i en måned preget av negative nyheter på rekke og rad – etterfulgt, naturligvis, av en serie lettelser.

Den 12. mai ble USA og Kina enige om at begge skulle redusere tollsatsene fra april med 115 prosentpoeng i 90 dager. Og aksjemarkedet jublet; S&P 500 steg med 3,3 prosent samme dag. Senere i måneden, 23. mai, irritert over at EU ikke bare la seg ned og gråt, kunngjorde president Trump en tollsats på 50 prosent på EU-varer. To dager senere gikk han tilbake på dette (teknisk sett ble tollsatsene bare utsatt til 9. juli). S&P 500 falt 0,7 prosent på den første kunngjøringen og steg 2,1 prosent på den andre.

Det ser ut som finansmarkedene har sett tegningen. Tilsynelatende sjokkerende tollutspill fra en kanskje uberegnelig president var ikke så farlige likevel; han kom sikkert til å gi seg litt senere. Financial Times lanserte det nå svært populære memet TACO trade – basert på ideen om at Trump Always Chickens Out. Det gjenstår å se om dette memet påvirker taktikken hans.

Det pussige er at TACO-handel faktisk har en overbevisende logikk. Selv om man innerst inne tror at Trump ikke vil gjennomføre sine trusler, vet man jo aldri. Det er tross alt hans faste strategi: å holde motstanderne (og markedene) i uvisshet. Dermed er det mer enn null sannsynlighet for at han faktisk gjør det. Sjansen ligger et sted mellom 0 % og 100 % – og rasjonelt nok faller da markedet fordi den forventede verdien ikke er null.

Når han så faktisk rygger, og den første usikkerheten fjernes, stiger markedet igjen. Men denne oppgangen forutsetter at lettelsen ikke bare er midlertidig; at for eksempel USA og Kina etter 90 dager ikke gjenopptar den forrige tollkrigen. Og at USA og EU i juli finner en vei ut av uføret.

Dersom en slik lettelse likevel uteblir, kan konsekvensene bli katastrofale for verdensøkonomien. Sånn sett gambler markedet på at Trump ikke holder det han lover. En viss trøst er det vel da i at man ikke er alene om sin optimisme. Ifølge FactSet steg forventet inntjening i S&P 500 de neste tolv månedene med 0,7 prosent i mai – tilbake omtrent dit de lå ved utgangen av mars. I Europa steg estimatene for Euro STOXX med dobbelt så mye. Finansanalytikere ser tydeligvis heller ingen finanskatastrofe.

Det vil selvsagt komme flere tilbakeslag – og nye muligheter for TACO-handler. Noen av dem vil være svært lønnsomme, noen kan bli ganske skumle. Husk da at de fleste slike kortsiktige bevegelser bare er hikke i en langsiktig utvikling drevet av økende selskapsinntjening. En Trump-handel, eller en TACO-handel, er ikke en reell investering.

Finn Oystein Bergh

Finn Øystein Bergh

Sjeføkonom og -strateg

Finn Øystein Bergh har jobbet i Pareto siden 2010, de første årene i Pareto AS før han begynte i Pareto Asset Management i 2015. Han har tidligere erfaring som journalist, sjeføkonom og senere redaksjonssjef i Kapital. Finn Øystein Bergh er utdannet siviløkonom, MBA, samfunnsøkonom og statsviter, skriver finansbloggen Paretos optimale og har utgitt flere bøker om økonomi, blant annet klassikeren Aksjeskolen. Bergh er også tidligere styremedlem i Norsif.

Månedsrapport Pareto Aksje Norge

Månedsrapport Pareto Nordic Equity

Månedsrapport Pareto Global

Månedsrapport Pareto Nordic Corporate Bond

Månedsrapport Pareto Nordic Cross Credit

Månedsrapport Pareto ESG Global Corporate Bond

Månedsrapport Pareto Obligasjon

Månedsrapport Pareto Likviditet

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.