Til hovedinnhold

Selv om dette egentlig skulle være en kommentar om markedsutviklingen i oktober, må jeg ta opp det alle snakker om for tiden: det amerikanske presidentvalget. Idet jeg skriver denne kommentaren, på valgaften, peker all tilgjengelig informasjon mot et svært tett og ekstremt spennende løp. Reality-TV blir ikke mye bedre enn dette.

Jeg har sett mange velformulerte råd om politisk posisjonering. Det er utvilsomt sannsynlig at utfallet kan påvirke inflasjon, vekst, renter, aksjemarkeder og valutamarkeder. Hvis Trump vinner, vil det trolig påvirke markedene på én måte; hvis Harris vinner, vil ting utvikle seg på en helt annen måte. Og hvis det blir en omstridt, svært jevn seier for en av kandidatene, kan det bli turbulent.

Så … hvordan posisjonerer vi investeringene våre i denne situasjonen? Du kan trygt anta at jeg har hørt dette spørsmålet før.

For det første har jeg ingen spesielle forutsetninger for å forutsi utfallet. Å posisjonere investeringene dine for et spesifikt utfall går under et annet navn: betting. Med mindre du har mer informasjon eller bedre forståelse enn andre markedsaktører, bør du rasjonelt anta at hver kandidat har en sannsynlighet på 0,5 for å vinne.

For det andre er det et stort sprang fra å vite hvem som vinner til å forutsi konsekvensene. Forvent litt random walk, eller kanskje tilfeldige beslutninger, etter at den nye presidenten er tatt i ed. Vi vet at Trump er uforutsigbar, og vi strever med å forutsi hva Harris vil gjøre. Det vil være hendelseskjeder som er vanskelige å forutsi for finansielle prognoser.

For det tredje er selv de best utformede scenarioene nettopp det – scenarioer. Husker du november 2016? Da det gikk opp for en overrasket verden at Donald Trump hadde slått Hillary Clinton, reagerte markedene med å stupe. Deretter, veldig snart, begynte aksjeprisene å klatre. Katastrofen uteble, til tross for en mildt sagt stor overraskelse.

Vi hadde flere overraskelser i vente: Mens alle forventet at dollaren skulle styrke seg, slik Trump sa han ønsket, svekket dollaren seg betydelig i løpet av hans periode.

Og et siste poeng: Vi ville ikke gjøre jobben vår hvis vi kun gikk etter selskaper som tjener på at én bestemt kandidat vinner. Vi ser etter robuste investeringer, selskaper med sterke forretningsmodeller som sannsynligvis vil overleve og blomstre i mange forskjellige økonomiske miljøer, uansett værforhold. Og så må vi legge til ordet langsiktig.

Kort sagt: Ja, vi er posisjonert for en Trump-seier. Og ja, vi er posisjonert for en Harris-seier.

PS. Så vant altså Trump. Vi var posisjonert for det.

Månedsrapporter 

Pareto Aksje Norge 

 

Pareto Nordic Equity

 

Pareto Global

 

Pareto Nordic Corporate Bond 

 

Pareto Nordic Cross Credit 

 

Pareto ESG Global Corporate Bond 

 

Pareto Obligasjon

 

Pareto Likviditet



Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Dette er markedsføring.

Abonner på våre månedsrapporter