Til hovedinnhold

Professor Robert Novy-Marx er en stigende stjerne på finanshimmelen. Han har allerede skrevet flere forskningsbidrag som siteres hyppig av andre forskere, for ikke å si investeringsdirektører. Mange har lagt merke til hans analyser av «quality investing». Nå har han en artikkel under utarbeidelse som kan komme til å vekke enda mer oppsikt.

Fra før er det kjent at aksjemarkedet i USA går bedre når presidenten kommer fra det demokratiske partiet. Novy-Marx' nye beregninger bekrefter dette til fulle – og går enda litt lenger: Han viser at småaksjer (lav børsverdi) gir en fantastisk meravkastning under demokratiske presidenter, men mindreavkastning når presidenten er republikaner.

Tilsvarende viser han at lavere temperaturer på Manhattan, der børsen ligger, forutsier høyere avkastning i aksjemarkedet, samt suksess for småaksjer og aksjer med lav kurs i forhold til bokført egenkapital. Kanskje, antyder han, blir man mer aggressiv og risikosøkende når det er kaldt (man kunne sikkert også sagt noe om sollyset). Selskaper med høy kapitalavkastning og vide fortjenestemarginer gjør det imidlertid bedre når været har vært varmt.

It is far too easy to find real variables that have “significant power” predicting returns.

Robert Novy-Marx Finansprofessor

Og slik kan vi fortsette. Global oppvarming er negativt for lavt priset egenkapital og positivt for selskaper med gode marginer. Aksjer med lav beta gjør det spesielt godt når El Niño er som kraftigst, altså når vannet er spesielt varmt i det østlige Stillehavet. Momentumstrategier lykkes best når foregående måned har hatt høy solflekk-aktivitet; da tar det tid før gode nyheter bakes inn i kursene. Småaksjer, på den annen side, gjør det elendig etter en drøy tiårsperiode med høy solflekk-aktivitet.

Mest oppsiktsvekkende er det nok å lese at markedet gjør det signifikant bedre når Mars og Saturn er motstående. Polariserte energier gjør det særlig gunstig å investere. Kvalitetsselskaper, for eksempel med høy kapitalavkastning, gjør det derimot bedre når disse planetene er i konjunksjon, dvs. at de ligger i nærheten av hverandre for en observatør på jorden.

Forresten: Også været på Hawaii forutsier aksjemarkedet. Eller været i Bozeman, Montana.

Om du ikke har skjønt det allerede: Professorens reelle anliggende er å påvise svakheter med ofte brukte metoder for å demonstrere ymse sammenhenger i aksjemarkedet. Han jukser ikke, men han viser indirekte hvordan svingninger i avkastning tildekker sammenhenger som gjør de statistiske testene misvisende. I en annen artikkel kaller han dette «pseudo-predictability». Her skriver han bare at man bør tenke grundig gjennom denslags undersøkelser. Det er sånt som kalles økonom-humor.

Man minnes den klassiske konklusjonen om at smørproduksjonen i Bangladesh «forklarer» aksjemarkedet i USA. Samt ikke minst professor Agnar Sandmos herlige kritikk av ordningen med julegaver, der humoren muligens ikke gikk opp for alle menige lesere.

God jul og kos dere med julegavene!

Abonner på Paretos optimale

Paretos optimale er en finansblogg som skrives av sjeføkonom og -strateg Finn Øystein Bergh. Han kombinerer faglig innsikt med et skråblikk på verdipapirmarkedet som gir ny og nyttig innsikt.