Til hovedinnhold

Investorer er noen ordentlige følelsesmennesker. Månefaser, været, sportsresultater, flyulykker ... aksjemarkedet lar seg påvirke av sånt. Jeg tuller ikke. Forskerne tuller ikke. De bare smiler litt av ideen om at markedet skal være så effisient. I senere år har de særlig sett på tekstanalyse og ordvalg i finansrelaterte medier.

Men alt dette er faktorer som påvirker sentimentet i markedet. Enn om vi kunne måle sentimentet direkte?

Vel, det kan vi jo. Spotify offentliggjør daglig en oversikt over de mest nedlastede sangene i hvert land. De har også en algoritme som klassifiserer disse sangene etter deres «valence», grovt oversatt hvor positive de er.

En kommende artikkel i Journal of Financial Economics viser på morsomt vis hvordan disse målingene kan være relevante for aksjemarkedet. Artikkelen omfatter statistikk siden starten av 2017 i hele 40 land, derunder Norge. Her toppes skalaen av Earth, Wind and Fire med sangen September. I motsatt ende finner vi Susanne Sundfør og låten Mountaineers.

Tanken er at folk velger musikk som reflekterer humøret snarere enn å skulle motvirke det. Vi velger litt tung musikk til bisettelser, ikke musikk som skal piske opp stemningen. Dette har psykologene forsket på så lenge at de er enige.

Når folk er tunge til sinns, velger de altså Susanne Sundfør, og da er de ikke i humør til å kjøpe aksjer. Rent statistisk ser det i alle fall slik ut: En økning i sentiment-score på ett standardavvik er forbundet med en økning i ukesavkastningen på 8,5 basispunkter, tilsvarende 4,5 prosentpoeng på årsbasis. Effekten reverseres den påfølgende uken, minus 6 basispunkter eller 2,8 prosentpoeng annualisert.

For å sjekke om det kan være en omvendt sammenheng – at folk er deppa fordi de har hatt en dårlig aksjestart på uken – har de også målt dagseffekter på ymse vis. Resultatene følger det samme sporet. God stemning er forbundet med god avkastning dagen etterpå, med reversering fem dager senere.

Her er flere interessante funn: Effekten ble sterkere i land som forbød short-salg under pandemien. Også volatiliteten ser ut til å påvirkes. Og – ikke minst interessant for oss – musikk-sentimentet er en signifikant positiv prediktor for neste ukes nettotegning i aksjefond.

Vi skal huske det i valg av ventemusikk.

 Kilde:

"Music Sentiment and Stock Returns Around the World" 
Alex Edmans, Adrian Fernandez-Perez, Alexandre Garel, Ivan Indriawan
Antatt for publikasjon i Journal of Financial Economics 

Abonner på Paretos optimale

Paretos optimale er en finansblogg som skrives av sjeføkonom og -strateg Finn Øystein Bergh. Han kombinerer faglig innsikt med et skråblikk på verdipapirmarkedet som gir ny og nyttig innsikt.