Til hovedinnhold

Gjennom tidene har vi faktisk hatt en god del alternativer, fra 24. desember til for eksempel 31. august. Om vi ennå hadde brukt den julianske kalenderen, ville vi ha måttet utsette feiringen av nyttårsaften i 13 dager (mange gjør det fortsatt, i ortodokse land som Russland og Serbia). 

Tilsvarende gjelder avkastningsmålinger. Historiebøkene viser nå at hovedindeksen på Oslo Børs tapte 1,8 prosent i 2018. Om vi hvert år hadde avsluttet tellingen en måned senere, ville fjorårets avkastning vært jekket opp med nesten fem prosentpoeng. I Stockholm ville OMX 30 ha gått fra et tap på 10,7 prosent til et vesentlig mindre tap på 4,9 prosent.

På den annen side ville et tilsvarende forsinket 2017 ha vist svakere avkastning i både Oslo og Stockholm, om enn med mindre margin.

Etter en miserabel avslutning på 2018 kom markedet sterkt tilbake.

Noen år kan utslagene bli betydelige. I 2016 gav verdensindeksen fra MSCI en avkastning på 9,0 prosent i lokal valuta. Hadde vi avsluttet året i januar, ville avkastningen ha vært hele 16,7 prosent. Hvis derimot nyttårsaften var siste dag i november, ville tallet ha krympet til bare 3,8 prosent.

Du ser den? De tolv månedene som avsluttes den 31. desember, blir på en eller annen måte tillagt spesiell vekt. Dette former uvegerlig vår oppfatning av begivenhetenes gang, gjerne på nokså misvisende vis. Over tid er det naturligvis slik at etappenes målepunkter betyr null og niks.

Om du ikke allerede har gjettet det: Grunnen til at jeg tar opp dette nå, er den kraftige oppgangen vi fikk i januar. Etter en miserabel avslutning på 2018 kom markedet sterkt tilbake. Den åpenbart veldiversifiserte verdensindeksen steg med over 7,2 prosent, et resultat som bare er overgått to ganger siden 2009. Rentemarkedet løftet seg igjen; kredittmarginene på amerikanske high yield-obligasjoner falt med nesten ett prosentpoeng. Slik sett ville dette vært en lysere nyttårsaften.

På tide å juble igjen? Vel, nei, ikke gjør det. Bare husk at det ikke finnes noe enkelt tall som rommer hele sannheten – selv om det tallet finner veien inn i skatterapporteringen din.

Abonner på våre månedsrapporter

Bli kunde

Vil du bli kunde eller vite mer om våre tjenester? Vennligst fyll ut din kontaktinformasjon, så tar vi kontakt så snart som mulig.