Til hovedinnhold

«The Woodstock of Capitalism» er en spøkefull, men ganske treffende betegnelse på den årlige generalforsamlingen til investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Den avholdes i Omaha, Nebraska, hvor selskapet har hovedkontor. Seansen samler titusenvis av aksjonærer fra hele verden, og etter to år med digitale årsmøter var det stor entusiasme blant deltakerne over endelig å kunne delta fysisk igjen.

Med sin lange samlede erfaring er hovedpersonene denne dagen som levende legender å regne. Buffett med sine 91 år og Charlie Munger hele 98 år.

Ble møtt med stående applaus

Senior forvalter i Pareto Asset Management Ole Jørgen Grøneng Nilsen har deltatt på de årlige generalforsamlingene siden 2008, og var selvskreven deltaker i Omaha i år.

– Buffett og Munger ble ønsket velkommen på scenen av en uvanlig lang stående applaus. Publikum lot seg tydelig røre av at disse oraklene fortsatt holder koken, til tross for sin høye alder.

Som svoren Buffett-tilhenger var Grøneng Nilsen blant dem som hadde gledet seg til å være tilbake.

– For oss investorer er dette litt som å gå i kirken, sier han.

Senior forvalter Ole Jørgen Grøneng Nilsen har deltatt på de årlige generalforsamlingene siden 2008.

Finner muligheter i aksjemarkedet igjen

I over fem timer svarte Warren Buffett, administrerende direktør og styreformann, og Charlie Munger, nestleder og forretningspartner, på spørsmål fra aksjonærene.

– Generelt var budskapene litt rundere i kantene og mindre kontroversielle enn man kunne oppleve for en del år siden. De har med årene stort sett blitt flinke til å følge sin egen leveregel: «Praise by name, criticize by category». Det skaper færre avisoverskrifter, smiler Grøneng Nilsen.

Buffett og Munger kunne fortelle at de over lengre tid har slitt med å finne noe å kjøpe til attraktive priser, men at det endelig løsnet i første kvartal i år. Da satte de hele 51 milliarder dollar i arbeid gjennom kjøp i blant annet Occidental, Chevron og HP. – Vi fant noen ting vi foretrekker å eie fremfor statskasseveksler, forklarte Munger.

It feels good to be back doing this in person. (...) The two of us are 190 years old, and I really think you’re entitled, if you’re the owner of a company and got two guys — 98 and 91 — running the company, you’re entitled to actually see them in person.

Warren Buffett

Inflasjonsbeskyttelse – og selvutvikling?

Når inflasjonen er høy, er det beste du kan gjøre å «være eksepsjonelt god på noe», sa Buffett, og forklarte.

– Den beste investeringen du kan gjøre er i deg selv. Ferdigheter, i motsetning til valuta, er inflasjonssikre. Hvis du har en ferdighet som er etterspurt, vil den forbli etterspurt uansett hva dollaren er verdt. Kontinuerlig utdanning og kontinuerlig selvutvikling fører til både økonomisk suksess og personlig utvikling.

Sammenfallende forvaltningsfilosofi

Pareto Asset Management er en aktiv forvalter, med mål om å skape god avkastning for våre kunder gjennom å ta aktive investeringsvalg. Vi har en fundamental tilnærming og analyserer hele selskapet før vi investerer, og – som Buffett – er vi overbevist om at slike hensyn er viktigere enn å se på kortsiktige trender i markedet.

Les gjerne mer om vår forvaltningsfilosofi her.

Den optimale kursen

I boken «Den optimale kursen» får leserne innsikt i hvordan investering og forvaltning praktiseres av investorlegenden Warren Buffett og våre forvaltere i Pareto Asset Management. Boken viser på en enkel og lettfattelig måte hvilke metoder verdens fremste forvaltere bruker for å oppnå best mulig langsiktig avkastning. Ikke lest boken ennå? Ta kontakt med din kunderådgiver så sender vi deg et eksemplar.